Az oregánó egy olyan fűszer, amelyet mindannyian a népszerű pizzák fő fűszereként ismerünk. A vad oregánó, a közönséges oregánóval ellentétben, kizárólag a Földközi-tenger déli részének nehezen megközelíthető hegyvidéki területein terem. Kémiai összetétele és felhasználási célja is megkülönbözteti a közönséges oregánótól. A vad oregánó illóolaja erős aromájáról ismert. Magas fenoltartalma segít gátolni a különféle betegségeket okozó mikroorganizmusok szaporodását.
Az aromaterápiában az egyik legfontosabb fertőtlenítő esszenciaként ismert. Szájápolási tonikokban és korpásodás elleni samponok adalékanyagaként használják. Enyhíti a légzőszervi problémákat, csillapítja a fájdalmat és a gyulladást, valamint segít erősíteni az immunrendszert.
- Botanikai név: Origanum compactum
- Előállítás: virágzó hajtások gőzdesztillációja
- Illat: fűszeres
- Illatintenzitás: erős
- Megjegyzés: közepestől magasig
- Maximális RIFM koncentráció: akár 4% (1-8 csepp 10 ml-re)