A pacsuli egy cserjés növény, amely Afrika és Ázsia trópusain őshonos. Abban az időben, amikor India brit gyarmat volt, a pacsulit a textíliák molyok és apró rovarok elleni védelmére használták. A pacsuli illata (amely némileg a régi szekrények illatára emlékeztet) ismét elárasztotta a világot a hippi generáció idején, amikor divatos volt a buddhizmus iránti érdeklődés, az Indiába utazás és az indiai ruhák viselése. Az olajat ma már széles körben használják a parfüm-, kozmetikai és szappangyártók.
Az aromaterápiában a pacsuliolajat számos tulajdonsága miatt értékelik: segít enyhíteni a gyulladásokat, tonizál, enyhén élénkít, enyhíti a szorongást és a letargiát, erősíti a szervezet ellenálló képességét, és afrodiziákumként működik. A kozmetikumokban értékes bőrápoló termék, mivel fertőtlenít, regenerál, hidratál és nyugtat.
- Botanikai név: Pogostemon cablin
- Kivonás: gőzdesztilláció a levelekből
- Illat: keserű, fás, édes, földes
- Illatintenzitás: jellegzetes
- Megjegyzés: alacsony
- Maximális RIFM koncentráció: akár 10% (1-20 csepp 10 ml-re)
JÓL KEVERHETŐ A KÖVETKEZŐKKEL: Bergamott, Zsálya, Muskátli, Mirtusz, Pálmaróza …
RECEPTEK:
Közvetlen belélegzés (fáradtság ellen):pacsuli**** borsmenta* citromfű****
Fürdő (nyugtatja a viszkető bőrt):pacsuli ***levendula*** muskátli**